5 Ekim’de tarihinde meydana gelen olayda caminin duvarına gamalı haç çizen saldırganlar ayrıca, “Müslümanlar Almanya'dan Dışarı”, “Terör Kampı”, “Almanya'dan Defolun”, “Türkleri Gazla Zehirleyeceğiz” şeklinde yazılar yazdılar.

Söz konusu yazıları fark eden cami derneği yöneticileri Türkiye'nin Essen Başkonsolosluğu ile polise haber verdiler. Hamm polisi gerekli incelemeler yapılana kadar yazıların silinmemesini isterken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.



Olayın ardından Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu ve Din Hizmetleri Ataşesi Suat Okuyan, DİTİB Ulu Cami Derneğinin Başkanı Muharrem Gümüşkaya’yı arayarak saldırı ile ilgili bilgi aldıktan sonra geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

Saldırı sonrası cami derneğine ziyarette bulunan Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann ise, "Bu yazıları şiddetle kınıyorum. Bu kabul edilebilecek bir olay değil. Şehrimiz uyuma örnek bir şehir ve böyle olayların yaşanması bizleri üzüyor. Yıllardır bunlarla mücadele ettik. Bu mücadelemize devam edeceğiz ve Hamm’da böyle olaylara asla tolerans göstermeyeceğiz” diye konuştu.

DİTİB'in yazılı açıklamasında da son zamanlarda camilere yönelik saldırıların artış göstermesinin Müslüman toplumu endişeye sevk ettiği vurgulandı. Almanya'da geçtiğimiz günlerde de çok sayıda camiye benzer saldırılar olmuş, hatta 26 Eylül'de Dresden kentinde cami din görevlisinin kaldığı lojmanın kapısına yanıcı ve patlayıcı maddeler atılmıştı.