Başkanlık anayasası değişikliği için 16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasındaki ihlal ve hukuksuzluklar Almanya'da protesto edildi.

Başkent Berlin, Hamburg ve Frankfurt'ta düzenlenen gösterilerde halk "Hırsız YSK, Katil Erdoğan" sloganları ile referandumun iptalini istedi. 

HAMBURG

Hamburg'da merkez tren garı önünde başlayan miting kortejler eşliğinde kentin en işlek caddesi Mönckebergstr'de son buldu. Daha çok genç ve kadınların ağırlıkta olduğu mitinge HDP,CHP,Haziran hareketi ve Alevi Dernekleri ile bazı sivil toplum kuruluşları destek verdi. 

"Hayır Daha Bitmedi" sloganı ile düzenlenen mitingde seçimlerin derhal iptal edilmesi gerektiği belirtilerek şöyle denildi: "Türkiye'de toplumun yarısından fazlası tek adam diktatörlüğü anayasasına hayır dedi. Devleti partisinin malı gibi gören iktidar, evet oyları için kampanyada devletin tüm imkanlarını Türkiye'de ve yurtdışında sınırsızca kullandı. Hayır oyları baskılara, tutuklamalara, basın yayın yasaklarına rağmen çığ gibi büyüdü. Türkiye halkları karanlığa karşı, laikliği, özgürlüğü, barışı ve demokrasiyi savundu.

Bizler çalınan oyları geri istiyoruz. Almanya'daki tüm vicdanlı ve demokrasi yanlısı insanları, faşist diktatör sevdalısı iktidara karşı direnen Türkiye halklarıyla omuz omuza vermeye çağırıyoruz. Seçimler derhal iptal edilmeli, tek adam anayasası geri çekilmelidir. Türkiye'de yapılacak tüm seçimler uluslararası komisyonların denetiminde yapılmalıdır."

FRANKFURT

Frankfurt kentinde Hayır Komitesi tarafından Zeil'de düzenlenen ve yüzlerce gösetericinin katılımıyla gerçekleşen miting İzmir Marşı ile başladı. Gösteride AABF Hessen bölge temsilcisi ile CHP Gençlik kolları ve Kadın Kolları adına konuşmalar yapıldı. Çevreden geçenlerin yoğun ilgi gösterdiği miting sırasında "Yandaş Seçim Kurulu", "Haklıyız, Kazanacağız" ,"Diktatör Erdowahn'a Hayır" şeklinde pankartlar taşındı. Çoğunluğu kadın olan göstericiler tarafından sık sık "Mühürsüz Anayasaya Hayır", "Hırsız AKP" içerikli sloganlar ve topluca söylenen özgürlük türküleri dikkat çekti.

BERLİN

Berlin'de Hermannplatz'da bailayan ve Oranienplatz'a kadar devam eden yürüyüşte farklı renklerden ve kimliklerden biraraya gelen binlerce Türkiye kökenli göçmen, hileli referanduma ve gasp edilen oylara karşı "hayır bitmedi; daha yeni başlıyor" demek için buluştu.

Yürüyüşte şu talepler dile getirildi:

- Başta YSK Başkanı olmak üzere, görevini kötüye kullanan ve halkın iradesini çalan tüm görevliler yargılansın!

- Hile karıştırılan, demokratik meşruiyeti olmayan 16 Nisan referandumu iptal edilsin!

Alman hükümetine dönük ifade edilen talepler ise şunlardı: 

-Bu hileli referandumun sonuçlarını tanımayın!

-Kendi halkına tankla topla uçakla saldıran zorba Erdoğan rejimine yaptığınız silah satışlarını derhal durdurun! Yaptığınız iki yüzlü mülteci anlaşmasını iptal edin!

-Erdoğan’ın başını çektiği gasp çetesiyle ilişkilerinizi sona erdirin!

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası