Süheyla Kaplan / Berlin
 

 Gauck, Berlin Cemevi’nde dönen semah grubundan sonra yaptığı açıklamada, Almanya’da yaşayan Allevilerin insan hakları, özgürlük, demokrasi insani değerler, kadın-erkek eşitliği, saygı ve dürüstlük gibi değerler için bu ülkeye sağladıkları uyumun bundan sonra da devam etmesi gerektiğini söyledi.

 Berlin Alevi Toplumunda bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Gauck, Alevi olmayan binlerce insanın da Nevruzu kutladığına dikkati çekti.

Gauck  dünya barışı için dua etti. 12 İmamlara atfen 12 mum yakıldı. İlk mumu Cumhurbaşkanı yaktı. Ardından diğer mumları da din adamları yakarak dünyada var olan savaş ve çatışmaların son bulması ve barışın sağlanması için dua edildi.


 Gauck, ‘’ Almanya'da da Alevi olmayan yüzbinlerce insanın da bugün Nevruz'u kutlamakta. Bu bayram insanları birbirlerine bağlamaktadır. Almanya’da da farklı bayramlar kutlanmaktadır. Ayrıntılı bakıldığında insanlar bazen birbirine yabancı gibidir. Bugün burada semah eşiliğinde Aleviler için büyük bir öneme sahip Nevruz’u kutlamaktan dolayı çok mutluyum. Önyargıların giderilmesi bakımından da çok önemli. Bir ülke farklılıklarıyla olduğu kadar farklılıklara gösterilen saygı ve açıklıkla anlam kazanır. Dünyanın diğer ülkelerine baktığımızda şiddet, dışlama, ötekilere karşı ayrımcılık ve nefret...Aslonan saygının yanı sıra ortak hedeflerde birlikte çözüm önerileri sunabilmektir. Burda olmanın temel nedenlerinden biri de budur’ şeklinde konuştu.

 ALEVİLERİN ÇALIŞMALARINA ÖVGÜ

 Alevi derneklerinin özellikle eğitim, kültürel ve kültürlerarası dilayogu sağlamak adına gösterdiği çalışmaları öven Gauck, Berlin Alevi Toplumu’nun da 25. yıldönümünü kutladı.

 ‘’ALEVİLİK ALMAN OKULLARINDA OKUTULMAKTA’’

 Aleviliğin Almanya’nın birçok eyaletinde ders olarak okutulduğunu hatırlatan Gauck, kültürlerarası diyalog çalılmalarının bundan sonra da devam etmesini istedi.