Süheyla kaplan- Berlin

 

Merkel, televizyon programında ayrıca Türkiye kökenli vatandaşların yerel seçimlerde oy kullanmasına itiraz etti, Türk vatandaşlarına buradaki mevcut haklara sahip olabilmeleri için Alman vatandaşlığına geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

 

 Merkel, AB üyeliği için Ankara'nın yerine getirmesi gereken sorumlulukları olduğunu ve bunun başında da Kıbrıs sorununun geldiğini  söyledi.

Almanya'da 700.000 Türkiye kökenli seçmen bulunmakta. Bir internet sitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli seçmenin yüzde 43'ü SPD'yi tercih ediyor. Geri kalan yüzde 22'si ise Yeşiller Partisi ve Sol Parti'yi destekliyor.

 

CEM ÖZDEMİR'DEN TEPKİ

 

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye kökenli vatandaşlara vize kolaylığı getirilmesi yönündeki açıklamalarını seçim arifesinde yapmasına dikkat çekerek, sadece Türk basınına değil, bu açıklalamaların  Alman kamuoyuna da yapılmasıgerektiğini bildirdi.

 

Merkel'in açıklamalarını inandırıcı bulmadığını sözlerine ekleyen  Özdemir, bu açıklamaları seçim yatırımı olarak gördüğünü söyledi.

 

Özdemir ayrıca, daha önce de Bayern İçişleri Bakanı Güther Beckstein'in vize serbestliği konusunda Türk ve Alman kamuoyuna yönelik farklı farklı açıklamalarda bulunduğunu ve o zaman verdiği vaatleri yerine getirmediğini hatırlattı.