Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya Yazı İşleri Ağı'na bağlı gazetelere verdiği demeçte, Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya'nın Oberhausen kentinde cumartesi günü yapacağı referandum mitingine katılmasını eleştirdi. Özdemir, "Türkiye'de muhalefet cezaevindeyken, Başbakan Yıldırım'ın Erdoğan'ın lütfuyla Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik seçim kampanyası yaptığı yönünde olumsuz bir düşünce var. Bu adil bir seçim kampanyası koşullarına çok uzak" dedi.

Cem Özdemir

Alman Sosyal Demokrat Parti'den Federal milletvekili Cansel Kızıltepe ise Başbakan Yıldırım'ı manipülasyon hedefi gütmekle suçladı. Kızıltepe, "Başbakan Binali Yıldırım'ın Almanya'da yapmak istediği, Türk vatandaşlarını aldatmak" dedi. Kızıltepe, plananan anayasa değişikliğinin olumsuz olduğunu ve iktidardaki AKP'nin gücünü sınırsız biçimde artırmaya hizmet edeceğini dile getirdi. 

Sol Parti'den Federal Milletvekili Sevim Dağdelen de Yıldırım'ın Oberhausen'daki etkinliğe katılmasına tepkili. Dağdelen, "Erdoğan ve Yıldırım Türkiye'de demokrasi yıkanlar. Almanya'ya gelip burada etkinliklere katılarak diktatörlük için bir hava yaratıyor" dedi.

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ise Yıldırım'ın ziyareti konusunda bir çifte standardın söz konusu olduğunu belirtti. Sofuoğlu, "Alman hükümetinin mülteciler konusunda yaptığı gibi bir tarafta Türk hükümetinden sıkı bir partner olması beklenirken, diğer taraftan Türk politikacıların Almanya'ya gelmesine tepki gösterilemez" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım cumartesi günü Oberhausen'da "Memleket Sevdalıları Evet Diyor" başlığıyla düzenlenecek buluşmaya katılacak. Oberhausen König-Pilsener Arena'da yapılacak etkinliğe 10-15 bin kişinin katılması bekleniyor.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD), Başbakan Binali Yıldırım'ın Oberhausen'daki etkinliğe katılacağını Twitter hesabından duyurmişti.(Deutsche Welle)