Federal Savcılık açıklamasında operasyonun ‘casusluk şüphesiyle’ Alman Ceza Yasasının 99’uncu maddesi uyarınca yapıldığı bildirildi ve şöyle denildi:

“Federal Savcılığın ceza yasasının 99’uncu maddesi gereği casusluk şüphesiyle başlattığı soruşturma kapsamında Federal Yargıtay yargıçlarının kararı üzerine Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde Federal Asayiş Şubesi, bu eyaletlerin de polis desteğiyle dört din görevlisinin evlerine baskınlar düzenledi.”

ALMAN POLİSİ BOŞ EVLERİ Mİ BASTI?


Ancak baskınlarda evlerin boş olduğu ve imamların Almanya’yı terk ettiği ileri sürüldü. Yapılan araştırmada imamların, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘yetkilerini aştıkları’ gerekçesiyle daha önce geri çektiği belirlendi. Zanlıların, Gülen yanlıları hakkında topladıkları bilgileri başkonsolosluğa rapor ettikleri iddia ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 20 Eylül 2016 tarihli yazılı talimatı, imamların hazırladıkları öne sürülen rapora gerekçe gösteriliyor. Yazıda Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden Gülen hareketi sorumlu tutuluyor. Baskınların amacı ise şüpheliler hakkındaki suçlamalara yönelik deliller elde etmek.