Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Michael Konken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde güvenlik ve terörle mücadele yasalarının tekrar gözden geçirilmesini istedi. Buradaki amacın basın ve fikir özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması olduğunu ifade eden DJV Başkanı,Brüksel'deki Uluslararası Gazeteciler Federasyonu İnisiyatifi'ni desteklediklerini de vurguladı.



Konken, "Guardian'daki gibi istihbarat birimlerinin yığınla dinleme ve bilgilerin suistimal etmesine dair gizli bilgileri ortaya çıkaran gazeteciler hain değildir. Onlar özgürlüklerimiz için mücadele ediyorlar." diyerek AB üyesi ülkelerde demokrasinin kanunlarda kendini göstermesi gerektiğini vurguladı.

Gazetecilerin bilgi verme sorumluluğunun politik güzellemelerle olmaması gerektiğinin altını çizen DJV Başkanı, gazetecileri baskı altına almanın Avrupa'nın temel değerlerine ters olduğuna vurgu yaptı.

Konken, İngiliz gizli servisinin Guardian gazetesine baskın düzenleyerek bilgilere el koymasına ve bazı harddiskleri imha etmesine karşı çıktı. Federal hükumete de çağrıda bulunarak istihbarat ve güvenlik birimleriyle ilgili konularda artık basın özgürlüğü tarafında yer almasını isteyen Konken, "NSA hadisesinin ortaya çıkmasının üzerinden aylar geçti. Başbakanın hala tek kelime etmemesi bir skandaldır." diyerek tepki gösterdi.

Konken, hükumet sözcüsünün'İngiltere'deki olayın Almanya'da olmasına imkan yoktur' sözünü çok cılız bulduğunu belirterek AB nezdinde basın özgürlüğü için inisiyatif alınmasını istedi.