İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi konularda çalışmalar yapan ve diğer ülkelerdeki aktivist ve parlamenterlere destek veren Alman Federal Meclisi Dilekçe Komisyonu yaptığı açıklamada, Türkiye’deki mevcut  durumun bu ilkeler doğrultusunda yetersiz olduğunu açıkladı.

 

Bilindiği gibi Balbay, bir süre önce Alman Federal Hükümeti Dilekçe Komisyonu’na bir dilekçe sunmuştu.

 

Dilekçesinde Balbay, Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları çerçevesinde Türkiye ve Almanya arasındaki demokatik gelişimin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin  gözönünde tutulması gerektiğini hatırlatmıştı.

 

 Lemme , halk tarafından seçilmiş bir parlamenterin suçluluğuna  kesin karar  verilmeden cezaevinde uzun süre tutuklu kalmasının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını belirterek , sözkonusu durumun Türkiye- AB ilşkilerinde dikate alınması gerektiğini bildirdi.

 

CDU’lu parlamenter Vogelsang, Türkiye’deki göstericiler gibi Balbay’ın da temel özgürlükler konusunda mücadele ettiğini savunarak, Balbay’ı sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.

 

Dilekçe Komisyonu Üyeleri Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Guido  Westerwelle’den temel hakların yerine getirilmesi açısından  Türkiye’deki mevcut durumla ilgili Alman hükümetinin birşeyler yapılması konusunda çağrıda bulundu.

 

Açıklamada, ‘Hiçbir despot gücünü kutsallaştıramaz, halkın istek ve taleplerini küçümseyemez, gözardı edemez’ denildi.

 

Dilekçe Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Kılıç  ise, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü yolunda mücadelelerin  sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

Hatırlanacağı gibi Federal Meclis Dilekçe Komisyonu üyeleri, geçen yıl Balbay’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etmişti.