Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında "Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in salı gününden beri İstanbul'da bir ceza soruşturması kapsamında polis tarafından gözaltına alındığı bilgisine sahibiz. Türk makamlarının yürüttüğü mevcut soruşturma sürecinde, özellikle Türkiye'de basın özgürlüğünün anayasa hukukuyla güvenceye alınmış olması bakımından, hukuk devleti kurallarına riayet edilmesini ve adil davranılmasını istiyoruz. Elbette Deniz Yücel'e destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Deniz Yücel ve Die Welt yazı işleriyle temaslar kuruldu ve sürüyor” denildi.

Die Welt gazetesinin 43 yaşındaki deneyimli muhabiri Deniz Yücel salı akşam saatlerinde Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ifade vermek için gitmiş ve burada gözaltına alınmıştı. Yücel, RedHack tarafından kamuoyuna sızdırılan ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın elektronik posta yazışmalarına ait olduğu ileri sürülen bilgilerle ilgili haber yapmıştı. Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok dün yaptığı açıklamada müvekkiline yöneltilen soruların RedHack soruşturmasıyla ilgili olduğunu belirterek “Terör örgütü üyeliğiyle suçlanma ihtimali olduğunu söyleyebiliriz” dedi

Alman siyasilerden tepki

Hem Türkiye hem Almanya vatandaşlığı olan Deniz Yücel'in gözaltına alınmasına Almanya'da siyasetçilerden de tepki var. Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Rolf Mützenich bugün Oberhausen kentinde referandum mitingi yapacak olan Başbakan Binali Yıldırım'a bir çağrı yaparak Yücel'in serbest bırakılmasını istedi. Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine konuşan Mützenich "Bu Alman-Türk ilişkilerine yeni bir külfet çıkartıyor ve hiç de katlanılabilir değil” dedi.

Hrıstiyan Demokrat Birlik partisinden Armin Schuster de "Basına bu tarz ve biçimde saldırmak, otoriter bir sistemin en kesin işareti” dedi. Binali Yıldırım'ın Oberhausen'da konuşma yapacağına dikkat çeken Schuster böyle bir sistem için kamuoyu önünde destek kazanmaya çalışmanın "tahammül edilemez” olduğunu belirtti.

Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger de Berliner Zeitung'a yaptığı açıklamada Deniz Yücel'in serbest bırakılması için Başbakan Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temasa geçmesi gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de "Büyük Koalisyondan net sözler bekliyorum. Hükümet Deniz Yücel'in serbest bırakılması için harekete geçmek zorunda” diye konuştu.(Deutsche Welle)