Steinmeier Almanca, Arapça ve Türkçe olarak yayınlanan mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Ramazan ayının sona ermesi vesilesiyle tüm Müslümanlara hayırlı bayramlar dilerim. Ramazan ayı tüm dünyada Müslümanlar için özel bir dönemdir. Bu ayda dayanışma, tüm insanlara saygılı yaklaşım ve toplumun daha güçsüz kesimlerine yardım her zamankinden daha ön plandadır. Ramazan ayı, tüm sınırları aşan barışma ve uzlaşma ayı demektir. Bunun hepimiz için anlamı şudur: Ancak birbirimize açık davranırsak, birbirimizle konuşup yakın işbirliği yaparsak, dünyadaki krizlerin ve çatışmaların üstesinden gelebiliriz.

Ramazan ayı, birliktelik ayıdır. Pek çok yerde- giderek Almanya'da da- iftarlarda farklı dinlere mensup insanlar biraraya gelmektedir. Ancak, istediği şekilde bayramı kutlama imkanına sahip olmayanlar da vardır. Şiddet ve savaş pek çok insanı kaçmaya zorlamakta, çoğunlukla hayatlarını tehlikeye attıkları güvenli olmayan bir yolculuğa sürüklemektedir. Bu günlerde aklımız özellikle onlardadır.


Bu nedenle, Ramazan Bayramı hep birlikte barış ve hoşgörü için çaba göstermemize vesile olmalıdır. Sizlere ve ailelerinize hayırlı bayramlar dilerim."