Süheyla Kaplan

Alman Bakan konuşmasına Karaman’da Ermenek’teki maden ocağında meydana gelen su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek başladı.



Hamburg ve Almanya açısından Türkiye’nin ekonomi ‘partnerliğine’ değinen Forch, Türk-Alman işbirliğinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini bildirdi.

Forch, ‘’Almanya’nın kalifiye göçmenlere ihtiyacımız var. Türkiye, Hamburg ve Almanya açısından büyük ekonomi ve endüstriyel bir öneme sahip. Türkiye’nin jeo-politik önemi, gelişen ekonomi ve dinamik nüfusuyla birçok Avrupali işadamlarının cazibesi haline gelmiştir. Küreselleşen dünya ve başarılı bir gelecek için Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliği geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir’ dedi.



Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesajı okuyarak konuşmasına başladı. Ak, ‘’ Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl heyecanını bizlerle paylaşan dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine, onların nezdinde tüm dost ve kardeş halklara, temsilcilik çalışanlarına ve bu anlamlı günde barış ve dayanışma mesajlarını iletiyorum’ dedi.



Türkiye’nin her ülkenin iç işleri, toprak bütünlüğüne saygı gösteren, insan hak ve özgürlüklerini her şeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahip olduğuna dikkati çeken Ak, ‘’Türkiye, her meselede, hakkaniyetin ve barışın yanında yer almayı, mazlum ve mağdurlar için cesaretle hakkı savunmayı sürdürecektir’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

VURAL ÖGER ; ‘’ALMANLARA MI DÜŞTÜ CUMHURBAŞKANLIĞI KONUTUNU TENKİT ETMEK’’



Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle düzenlenen resepsiyona davetli olatak katılan AP eski Milletvekili ve işadamı Vural Öger, burada bulunmaktan dolayu büyük bir mutlulık duyduğunu ifade ederek, ‘’ Kurtuluş Savaşı ile yoktan bir millet yaratıldı, bunun kıymetini bilelim’ dedi.



Öger, Alman basınında, yapımı tartışmalara neden olan yeni Cumhurbaşkanlığı konutunun ‘şatafatı’ ile ilgili yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi: ‘’Son günlerde Türkiye her alanda tenkit ediliyor. Almanlara mı düşmüş Cumhurbaşkanlığı Konutunu tenkit etmek. Ben hoşlanmıyorum böyle şeylerden. Alman medyası son zamanlarda Türkiye ne yapsa tenkit etmeye başladı. Önceden eki fakir Türkiye ile gırgır geçiliyordu şimdi de eserlerle’...



Resepsiyona siyasetçiler, diplomatlar, işadamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Resepsiyonda Hamburg eski Başkonsolosu ve şu an Danimarka Büyükelçisi olan Mehmet Dönmez de hazır bulundu. Öte yandan Alevi dernekleri ile CHP Hamburg-Schleswig Holstein temsilcilerinin resepsiyonda olmaması dikkat çekti.
Foto: Kadir Taçgın ve Süheyla Kaplan