Bild am Sonntag, Alman gizli servis ajanlarının Adana'daki NATO üssünde bulunduğunu Suriye'deki tüm telefon ve haberleşmeleri dinlediğini öne sürdü. Gazeteye göre Almanya Yurtdışı İstihbaratı'nın (BND) en modern izleme cihazlarla donatılmış bir "filo hizmet botu"nun da Suriye ve Türkiye'ye yakın karasularında bulunuyor.

Alman istihbaratçıları bu bot aracılığı ile Suriye hükümetinin tüm haberleşmelerini kayda geçiriyor, ülke içinde 600 kilometreye kadarki askeri birlik hareketliliklerini izleyebiliyor ve bilgileri Alman ve İngiliz istihbarat servisleri ile Suriyeli muhaliflere akarıyor.

Bild'e konuşan bir BND yetkilisi, Esad rejiminin yıkılmasındaki katkılarından dolayı gurur duyduklarının altını çizdi ve bu nedenle büyük takdir topladıklarını da aktardı.

Bir ABD istihbarat yetkilisi de hiçbir gizli servisin Suriye içinde Alman istihbarat servis elemanları kadar iyi çalışamadığını dile getirdi ve Almanya'yı katkılarından ötürü kutladı.

'İngiltere istihbaratı Kıbrıs'tan katkı sağlıyor'
İngiliz Sunday Times gazetesi ise Özgür Suriye Ordusu'ndan bir yetkilinin demeçlerine yer verdi. Habere göre İngiltere istihbarat servisi Kıbrıs'ta konuşlanarak elde ettiği bilgileri Türkiye ile paylaşıyor. Bilgiler Türkiye aracılığı ile de Özgür Suriye Ordusu'na geliyor.

Daha önce de New York Times gazetesi CIA yetkililerinin Türkiye'nin güneyinde faaliyet yürüttüğünü, Reuters ise Türkiye-Katar-Suudi Arabistan üçlüsünün Adana'da gizli bir üs kurduğunu yazmıştı. BBC'ye demeç veren Özgür Suriye Ordusu militanlarından Thwaiba Kalafani ise Adana'daki merkezi üste eğitildiklerini dile getirmişti.