Adil Yiğit

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) organize ettiği protesto mitingine, İsviçre, Avusturya, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka ve Fransa'nin birçok kentinde örgütlü Alevi kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar, Köln'ün merkezinde Ebertplatz'da toplandı. Gruplar toplantı alanına otobüslerle geldi. Güneşli bir havada devam eden miting esnasında az sayıda polis güvenlik önlemleri aldı. Protesto gösterisine polisin verdiği bilgiye göre 50 bin,  Alman haber ajansları 70 bin, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker ise, 100 bin kişinin katıldığını açıkladı.

En çok dikkat çeken dövizler "Hırsız Erdoğan ", "Erdoğan istifa"  "Burada TOMA, biber gazı işlemez", "Sıkıysa sık bakalım" oldu. Yürüyüş boyu aralıksız atılan sloganlarla başlayan gösteri, son yıllarda görülen en çoşkulu ve kitlesel katılımlı etkinliklerden biri olarak tanımlandı. Özgür Öz ile  Esma Çakır’ın sunuculuğunu yaptığı mitingte, AABF Genel Sekreterlerinden Melek Yıldız da Almanca olarak etkileyici bir konuşmayla kitleyi coşturdu.



Çoğu gösterici yüzlerini siyaha boyarak, kafalarındaki baretlerle ve taşıdıkları rengarenk Almanca ve Türkçe dövizlerle yürüyerek, Soma 'daki maden faciasında yaşamlarını kaybedenleri andılar. Soma'daki hayatını kaybeden madencilerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan mitingte, birçok TV kanalı canlı yayın yaptı.



TAYYİP'SİZ BİR TÜRKİYE İÇİN


Köln'ün en işlek caddelerinden geçen yürüyüş kortejinde, modern giyimli gençler ve orta yaş grubundakilerin birlikte yürümesi ve sık sık "Allah belanı versin, Tayyip", "Tayyip'siz bir Türkiye", Hırsız Tayyip",Tayyip'in itleri yıldıramaz bizleri", Soma'nın hesabını soracağız" "Tod, tod, tod dem Faschismus" (Faşizme ölüm), Her yer Taksim, Her yer direniş", Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa kadar savaş" ile "Susma, sustukça sıra sana gelecek" Wir wollen Demokratie" (Demokrasi istiyoruz) ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları sokakları inletti.


Gösteriye Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden katılan Alevilerin dışında, blok olarak TKP, Özgürlük ve Dayanışma, Partizan, YDG , DİDF ile Alman Sol Parti, Yeşiller Partisi vb. örgütleri dikkat çekti.



"ERDOĞAN BURAYA BAK, BİR AVUÇUZ"


Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, "Saraylar, saltanatlar çöker, yarınlar adına direnenenler yaşayacaklardır. AKP'de çökecektir"  sözüyle konuşmasına başladı. Mat, daha sonra şöyle devam etti: Bugün bu alanda alevisi- sünnisi, solcusu, devrimcisi, Türk'ü-Kürt'ü, Alman ve Rus'u biraradayız. Aramızda sağcılar yok, onlar Ren nehrinin öte tarafındalar.



(Erdoğan'ın toplantısı kastedilen) "Yuh, yuh" temposuyla Erdoğan'a tepkiden sonra, Hüseyin Mat şu şekilde konuşmasını sürdürdü: "Başbakan Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a yaptığı sert eleştirisine değer bulmuyoruz" dedi.



Erdoğan'ın neden Almanya'daki Alevilerden rahatsız olduğunu ve "onlar bir avuç, ateist" dediğine yer vererek şunları söyledi:



"Başbakanın neden kudurduğunu biliyoruz. Hamburg'daki devlet anlaşması ve Aşağı Saksonya'daki okullarda Aleviliğin ders olarak okutulması, Alevi inancının kabul görmesi, yezit Erdoğan'ı rahatsız etmiştir.



Almanya Cumhurbaşkanı Gauck Berlin'de Cemevi'ni ziyaret ederek saygısını göstermiştir. Erdoğan bundan dolayı daha da kudurmuştur. Bugün şu alanda gördüğünüz onbinler Erdoğan'a kapak olsun diyoruz ve onu kudurtmaya devam edeceğiz" dedi.



Mat konuşmasına, Gezi protestolarının ardından Alman kamuoyunun Erdoğan hükümetine bakış açısının değiştiğini kaydetti ve 'Bu bakış açısının değişmesi için Soma'nın olması mı gerekiyordu? Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'a Başbakan Erdoğan'ın saldırması mı gerekiyordu?' Soma maden faciasındaki yaşamını kaybedenlerle ilgili de bir de örnek veren Mat, şunları kaydetti:



VİCDANLARINA BETON DÖKÜLMÜŞ

"Faciada hayatını kaybeden Alevilerin oturduğu Soma yakınındaki köye devlet yetkililerinden hiçbir kimse taziye bulunmayarak, onlara uğramayarak gerçek yüzlerini bir kez daha göstermişlerdir. Onlar canlılara gösterdikleri vicdansızlığı, ölülere de göstermişlerdir. Onların vicdanlarına beton dökülmüştür. Çocuk katili islamcı olacağımıza, vicdanlı ateist olmayı daha şerefli buluyoruz"
açıklaması dakikalarca  "Katil Erdoğan" sloganlarıyla alkışlandı.



Gezi direnişi sırasında hayatını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan anons edildiğinde, kitleden dakikalarca alkış aldı.


Anne Emsal Atakan,  "Çocuklarımız için adalet istiyoruz" dedıkten sonra heyecandan konuşmasına devam edemedi ve sadece 'Yaşasın halkların kardeşliği' cümlesini söyledi ve mikrofonu yöneticilere bıraktı.

TURGUT ÖKER'İN KONUŞMASI SONRASI ERDOĞAN'A KIRMIZI KART GÖSTERİLDİ



AABF Genel Başkanı Turgut Öker ise, her zamanki gibi heyecan dolu bir konuşmayla dinleyicileriin yoğun alkışını aldı.



Soma'daki maden faciasına ve son gelişmeler değindikten sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan için "O, yalancı cengaverden korkmuyoruz. Erdoğan, yeryüzüne gelmiş en şerefsiz insandır" içerikli açıklaması dinleyenlerin dakikalarca alkışıyla desteklendi.



ve sahnede bulunan AABF Avrupa yöneticileri Erdoğan hükümetine ellerindeki kırmızı kartları havaya kaldırarak, yetti artık, istifa et dediler. Yapılan konuşmalarda 70'li yıllarda solcular, 90'li yıllarda Kürtler ve günümüzde ise, Alevilerin devlet tarafından katledildiğine dikkat çekildi.



'TÜRKİYE'DE DERGAHLARIMIZ İŞGAL ALTINDADIR'

Cemevi avlusunda polis kurşunlarıyla vurularak öldürülen Uğur Kurt için yapılan konuşmalarda şunlar dile getirildi: "Aleviler bundan sonra kendilerini savunma haklarını kullanacaklardır. Evlatlarımıza uzanan elleri kıracağız.Türkiye'deki Dergahlarımız işgal altındadır, bunu engelleyeceğiz" tepkisinden sonra, Başbakan Erdoğan'ın kefeni giyerek yola çıktık sözüne de atıfta bulunulan konuşmalarda, Başbakanın ucuz kahramanlık yaptığı açıklanarak, "Biz Aleviler geçmişte Pir Sultan'ların, Seyit Rıza'ların idam sehpalarına giderken hangi bedeller ödediklerini biliyoruz, ecdadımızın yolunda bizler de her zaman bedeller ödemeye hazırız" ifadesinde bulundular.



Aralarında Sol Parti Federal Parlamento milletvekilerinden Sevim Dağdelen, Hırıstiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) federal milletvekili Heribert Hirte, Yeşiller Partili federal milletvekili Volker Beck ile Yeşiller Avrupa Parlamentosu milletvekili Rheinhard Bütikhofer göstericilere destek mesajları verdi. Ozan Emekçi'nin Maden Ocağı ve Özgürlük Mahkumları türküsü mitinge ayrı bir çoşku kattı. Miting barış içinde sona erdi.