2004 yılında Almanya’ya gelen Sudanlı mülteci Al Haj O. sığınma talebinde bulundu. Ardından da mültecilere yapılan para yardımı için sosyal daireye başvurdu. Bir süre sonra ise sosyal daireyi yedi değişik isimle toplam 21 bin 701 euro dolandırdı.  Sekizinci başvurusunu yaptığı sırada ise yakayı ele verdi. ​Tutuklu yargılanmak üzere hapse atıldı

DAVA DURUŞMASINA TERLİKLE VE ÇORAPSIZ GELDİ

Dava hakimi, dışarıdaki soğuk havaya rağmen ayağında çorap olmadan ve eski bir terlikle mahkeme salonuna giren Sudanlı mülteci Al Haj O.'nun, 'ticari nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılandığına yer verdi. Al Haj O. Aşağı Saksonya Eyaleti içinde tam yedi sahte isimle sosyal yardım parası için dilekçe verdi. Her ay sosyal daireye giderek biri gerçek, diğerleri sahte olmak üzere yedi ayrı kimlikle sosyal yardım parası aldı. 

ANNE VE BABASININ TEDAVİSİ İÇİN DOLANDIRMIŞ

2014 yılından bu yana Almanya'da mülteci olarak yaşayan Al Haj O. 2015 yılının Haziran ayından, yakalandığı 2016 yılının Ağustos ayına kadar tam 21 bin 701 euro sosyal yardım parası aldı. Poliste, savcılıkta ve mahkemede sosyal daireyi nasıl dolandırdığını tüm ayrıntılarıyla anlattı. Al Haj O. sosyal daireden dolandırdığı parayı tanıdığı biri aracılığı ile Sudan'daki tedaviye muhtaç, ağır hasta annesi ile iç savaş sonucu yaralı olduğunu ileri sürdüğü babasına gönderdiğini söyledi.  

1 YIL DOKUZ AY CEZA ALDI

Avukatı savunmasında müvekkilinin sosyal sistemdeki boşluktan faydalandığını ve evrakta sahtecilik yapmadığını söyleyerek, az ceza verilmesini istedi. Hakim, Sudanlı mülteciye bir yıl dokuz ay hapis ile 200 saat sosyal bir projede çalışma cezası verdi. Ancak cezası ertelenince hapse girmedi.