Merkel’in 2012 yılında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU kurbanlarını anma etkinliğinde “NSU cinayetlerinin tam anlamıyla aydınlatılacağı sözü” verdiğini hatırlatan Af Örgütü polis, insan hakları ve ırkçılık uzmanı Alexander Bosch, Merkel’in bu sözünü tutmadığını söyledi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde yer alan habere göre Bosch, NSU’nun deşifre olmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, NSU cinayetlerinin işlenmesinde kimlerin yardım ettiğinin hala aydınlığa kavuşturulamadığını belirtti. NSU yapısının önemli noktalarının polis ve siyasiler tarafından dikkate alınmadığı eleştirisinde bulunan Bosch, “Bundan sonra da dikkate alınmayacağı izlenimi oluşuyor” dedi.

Kurumsal ırkçılık belirtisi var

“Almanya’da NSU cinayetlerinin işlenmesine olanak veren kurumsal ırkçılığın belirtilerini görüyoruz. Bunun üzerine gidilmiyor” diyen Alexander Bosch, NSU’ya destek veren ağlar ve yapıların hala aktif olduğuna dikkat çekti. Bosch, buna örnek olarak kendilerine “İmparatorluk vatandaşları” diyen ırkçı grupların rahatça hareket edebiliyor olmasını gösterdi. Irkçı grupların ne denli tehlikeli olduğunu bunları araştıran uzmanların gördüğünü de kaydeden Bosch, “Fakat resmi makamlar bu ırkçı yapıların oluşturduğu tehlikeyi hala hafife alıyor” diye konuştu.

Almanya’da 2000-2007 arasında 8’i Türkiye kökenli 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschäpe’den oluşan NSU çetesi, 4 Kasım 2011 tarihinde deşifre olmuştu. Eisenach’ta banka soygunu sonrasında Mundlos ve Böhnhardt’ın cenazeleri bir karavan içerisinde bulunmuştu. Mundlos ve Böhnhardt’ın intihar ettikleri açıklanmıştı. NSU çetesinin işlediği cinayetlerse, ikilinin ölümünün ardından aydınlığa kavuşturulabilmişti. Zschäpe, 2013 yılının mayıs ayından bu tarafa Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, örgüte yardım eden 4 kişi ile birlikte yargılanıyor.