İKİ hafta sonra 95 yaşına girecek olan Rehbogen, 1942-1944 yıllarında Stutthof Toplama Kampı’nda işlenen cinayetlere yardım etmekle suçlanıyor.

Rehbogen, Stutthof’taki gardiyanlık yıllarında 21 yaşından küçük olduğu için Münster kentinde Eyalet Gençlik Mahkemesinde yargılanıyor. Duruşmaların, Rehbogen’in yaşlı olması ve sağlık sorunları nedeniyle günde iki saat sürmesi kararlaştırıldı.
İsrail, ABD ve Almanya’dan 17 davacının bulunduğu ilk celsede savcı, sanık hakkındaki suçlamaları okudu. Ayrıca duruşmaya gelemeyen bazı davacıların yakınlarına okutulan mektupta o döneme ait yaşanan acı ve trajedilerin dile getirildiği belirtildi.

Johann Rehbogen’in duruşmalarda hakkındaki suçlamalara cevap vereceği ancak bunu ne zaman yapacağının belli olmadığı aktarıldı. Rehbogen’in suçlu bulunması halinde hapis cezası verilebileceği ancak ilerleyen yaşı nedeniyle hapis yatmasının beklenmediği ifade edildi.

KAMP 1945’TE KAPATILDI
Stutthof Kampı, Eylül 1939’da Polonya’nın şehrinin 34 kilometre doğusundaki Sztutowo kasabasında kuruldu. Kampın kurulumu sırasında Alman güvenlik polisi tarafından ‘Emek Eğitimi’ kampı olarak işlev gördü. Ocak 1942’de toplama kampı olarak değiştirildi. Kamp alanı diğer toplama kaplarında olduğu gibi dikenli tellerle gizlendi. Kampı Ukraynalı personel ve Nazi Subayları esirleri yönlendirirken, 100 bin kadar esir bu kampta zorla çalıştırıldı.

1945’te Sovyet Ordusunun yaklaştığını öğrenen Nazi Subayları Stutthof Kampını boşaltma kararı aldı. Baltık Denizi yakınlarına gelindiğinde hepsi Yahudi olan 50 bin esir katledildi. Geri kalan esirler Doğu Almanya Leunburg yönünde ilerledi. 25 bin kadar esir ise takviye sırasında yolda hayatını kaybetti. Sovyet Ordusunun yardımıyla diğer esirler kurtarıldı. Fakat Nazi Subayları kampa dair geride hiçbir iz bırakmadı. Kamp 9 Mayıs 1945’te kapatıldı.