Türk-Alman Kültür ve Edebiyat Festivali Literatürk, zengin programıyla 1-9 Ekim tarihleri arasında Ruhr Havzası´nda yaşayan edebiyatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. „#Kenthikayeleri“ [#stadtgeschichten] ana teması ile gerçekleştirilecek festivalin açılışı, festivalin bu yılki onur konuğu Murathan Mungan´ın „Kadından Kentler“ adlı eserinden pasajlar okuyacağı iki dilli etkinle gerçekleştirilecek. Açılış töreni tarihi Glückauf Sineması´nda düzenlenecek.


Murathan Mungan´ın yanı sıra Türkçe edebiyat ve düşünce dünyasının saygın isimleri Can Dündar, Alper Canıgüz ve Tanıl Bora da okurlarıyla buluşacaklar. 3 Ekim´de Grend Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilecek etkinlikte Alper Canıgüz, Almanca´ya yeni çevirilen „Gizli Ajans“ adlı fantastik polisiye romanından pasajlar okuyacak.


Can Dündar
´ın, Gezi Parkı Protestoları ile ilgili hazırlamakta olduğu eserinden parçalar okuyacağı etkinliğe 7 Ekim Pazartesi günü Essen Halk Eğitim Merkezi [VHS] ev sahipliği yapacak. Tanıl Bora ise „Ruhr Havzası ve Batı Karadeniz´de Futbol Kültürü“ başlıklı konuşmasını, 9 Ekim Çarşamba günü Dortmund´daki Dış İlişkiler Topluluğu´nda  [Auslandsgesellschaft NRW] yapacak.


Gülten Akın´ın Şiirleri Ruhr Havzası´nda Yankılanacak


2 Ekim Çarşamba günü Essen Grillo Theater´da gerçekleştirilecek etkinlikte Janin Roeder , Ahmet Bektaş ve Ömer Bektaş, Gülten Akın´ın „Kadın Olanı Türküsü“ adlı eserindeki şiirlerini müzik eşliğinde seslendirecekler.


Bir diğer ilginç etkinlik ise Murat Gülsoy´un karanlıkta adlı eserinin, dinleyicileri de dahil eden bir sahneleme metoduyla 5 Ekim Cumartesi günü okunacağı Maschinenhaus Essen´de gerçekleştirilecek. Ruhr Havzalı yönetmen Christian Scholze´nin tiyatro grubu „des Pudelskern“ bu sahnelemenin yanı sıra, „Kent Ütopyaları veya Nasıl Yaşamak İstediğimize Dair“ başlıklı bir oyun sahneleyecek. Oyunun ilk gösterimi 4 Ekim Cuma günü Grend Kültür Merkezi´nde, ikinci gösterimi ise 8 Ekim akşamı Zeche Carl´da yapılacak.


Lütfiye Güzel ve Gerrit Wustmann´ın Melek Topaloğlu´nun müzikal eşliğinde gerçekleştirecekleri kent şiirleri okuması´na 6 Ekim Pazar günü Gelsenkirchen´deki Wohnzimmer ev sahipliği yapacak.


Festival kapsamında çağımızın kanayan yaralarından „Aşırı Sağ ve Şiddet“ konusu da ele alınacak. Yönetmen Mirza Odabaşı´nın Solingen Kundaklaması´nın 20. Yılı anısına hazırladığı 93/13 Almanya´da Bir Yolculuk. filminin gösterileceği etkinlikte, gösterimi müteakip yayıncılar Frank Sundermeyer ve Ekrem Şenol´un da dahil olacağı bir tartışma etkinliği gerçekleştirilecek.


Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkosolosu Şule Özkaya´nın himayesinde gerçekleştirilen festival, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı tarafından da destekleniyor