Hayatında 50 yıldır bankaları soyan 70 yaşındaki soyguncu tarihe geçti

Almanya'nın başta Hamburg olmak üzere farklı kentlerinde 50 yıldır bankalara baskın düzenleyerek seri banka soyguncusu olarak kriminal tarihe adını yazdıracak olan 70 yaşındaki Michael Jauernik, çoğunlukla kaçmayı başarırken geçen hafta gerçekleştirdiği soygunda yakalandı.

Genç yaşında başladı

Soyguncu Michael Jauernik, 1970'lerin başında suç işlemeye başladı. Son soygun sadece birkaç gün önce Hamburg'da gerçekleşti. Jauernik, Bavyera'da doğdu ve gençliğinde hep Hamburg'da veya Münih'te bir spor araba ile hava atıp güzel kızları etkilemek istedi ama eğitim alanında da iyi bir performans gösteremedi. Jauernik, “Çok iş, az para” taraftarı olmadığını gösterip 23 yaşında silaha sarıldı.

İkinci soygun

Seri banka soyguncusu Michael Jauernik, 23 yaşında gerçekleştirdiği banka soygununda yakalandı ve az ceza aldı cezasını çektikten sonra çalışmaya başladı. Michael Jauernik, ilk etapta motor yağı satış temsilcisi olarak görev yaptı ve baktı ki yine hayalleri olmuyor. “Çok fazla iş, çok fazla para yok” diye özetledi yaşamı ve 6.35 milimetre çapında keskin bir tabanca aldı ve 1985 yılında ikinci kez banka soydu. Hamburg'un gözde semti Jungfernstieg'te 26 Mart tarihinde Deutsche Bank'ı soydu ve 10.000 Mark çaldı.

Yakalanmadı kaçtı

Polisin ağır olduğunu ima eden soyguncu, 1986 yılında Hamburg Belediye Binası arkasında Bank für Gemeinwirtschaft Schleusenbrücke'deki soygunda 17.000 Mark götürdü. Soyguncuyu yakalamak için özel polis ekibi oluşturuldu ve “Banka Günü” şifresi ile sivil polisler görev yaptı. Hırsız soygundan sonra Jungfernstieg'te Alsterhaus mağazasına saklandığı öğrenildi. Michael Jauernik, yakalanmamak için bu kez soygun faaliyetlerini Hamburg'dan güney Almanya'ya taşıdı.

Kariyer olarak görüyordu

Yaptığını meslek kariyeri olarak gören Michael Jauernik,Temmuz 1988'de 44,000 Mark'la Ulmer City'de Bayerische Vereinsbank'ı soydu ve yine kaçtı. Banka Müdürü soyguncunun peşine düştü ve görgü tanıklarında yardımıyla yakındaki alış veriş pasajında yakalandı. Jauernik, yakalandığında “Kimse silahlı soyguncu olarak beni takip edemez. Ben hiçbir zaman aptal olmayacağım çok işe, az paraya çalışıp vergi ödemeyeceğim” diye bağırıp polise zorluk çıkardı. Seri soyguncu bu kez 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Hamburg'da Santa Fu cezaevine konuldu.

Hapiste rahat durmadı

Her zaman kendini üstün zeka ve doğru akıllı kılan mahkum Michael Jauernik, cezaevinde hukuk kitapları okudu ve hiç rahat durmayıp cezaevi yönetimine 300 şikayet başvurusu yaparak yönetimi kızdırdı ve bıktırdı. “Beyefendi soyguncu” olarak kendini ilan eden Michael Jauernik, 1990 yılında mahkumlara “açlık maşı” verildiğini ve mahkumların yaşamını kolaylaştırmak için cezaevinde isyan başlattı ve günler sonra sona erdi. Hamburg Adalet Senatörlüğü, tehlikeli mahkumdan kurtulmak için onu Bavyera hapishanesine sürdü.

Parmaklıklar arkasında ziyaret etti

Cezaevinde kendini hukuk alanında yetiştiren ve adından bahsettiren mahkum Michael Jauernik'i 1992'de Federal Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Ernst-Gottfried Mahrenholz tozlu demir parmaklar arkasında ziyaret etti. 2000 yılında cezaevinden çıktı. Michael Jauernik, 2011 yılında soygunun üçüncü turunu başlattı ve geçen hafta Hamburg'un St. Georg semtinde Haspa şubesini soyan emekli 70 yaşındaki soyguncu muhtemelen hapiste vefat edecek. Son yıllarda Kiel'de iki katlı bir evde yaşayan soyguncuyu tanıyanlar ve komşuları, “Kendi halinde, kibar ve insanlarla fazla iletişimi olmayan, yardımsever birisi” olduğunu belirterek inanmakta güçlük çektiklerini söylediler.

Emine SONUGÜR / HAMBURG